ဆာရွိမိ တစ္ပြဲ
ဆာရွိမိဟုေျပာလိုက္သည္ႏွင့္ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းလႊာကို အစိမ္းလိုက္စားေသာက္ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း
အားလံုးသေဘာေပါက္ၾကေပလိမ့္မည္။ ျမန္မာတို႔အဖို႔ အနည္းငယ္စိမ္းေနေသာဓေလ့တစ္ခုျဖစ္ေလသည္။
သို႔ေသာ္ဂ်ပန္တိုင္းႏွစ္သက္ေသာ အစားအစာတစ္ခုျဖစ္ပါသည္။ ဂ်ပန္ျပည္သို႔အလည္သြားပါက မိတ္ေဆြ
ဂ်ပန္လူမ်ိဳးတို႔သည္ သင့္ကို ဆာရွိမိစားႏိုင္သလားဟု ေမးမည္မွာအမွန္ပင္ျဖစ္သည္။ သင္က စားႏုိင္သည္
ကိစၥမရွိပါဟုေျပာပါက သင့္ကို ဆာရွိမိဆိုင္သို႔ ေခၚေဆာင္သြားေပလိမ့္မည္။
ဆာရွိမိဆိုသည္မွာ.....
Sashimi = Sashi + Mi
Sashi = ထိုးသြင္းသည္။ ေဖာက္ထြင္းသည္။
Mi = အသား
Sashimi = ထိုးေဖာက္ထားေသာအသားလႊာ
ဆာရွိမိစားဖူးၾကပါသလား....
ဆာရွိမိကို ျမန္မာတို႔အဖို႔ စားေသာက္ရာတြင္ အနည္းငယ္ေတြေဝမႈျဖစ္ေနမည္ျဖစ္သည္။
အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ျမန္မာတို႔အဖို႔ အစိမ္းစားသည္ဆိုေသာဓေလ့သည္ အင္မတန္မွထူးဆန္းေနေသာ
ေၾကာင့္ျဖစ္ေလသည္။ သုိ႔ေသာ္သင္ကိုယ္တိုင္ ဆာရွိမိစားေတာ့မည္ဆိုပါက သင့္စိတ္ထဲတြင္ အနည္းငယ္
ႀကိဳတင္ျပင္ဆင္ထားသင့္ပါသည္။ မည္သည့္အရာမ်ားကိုျပင္ဆင္ထားသင့္ပါသနည္း။
၁။ ဆာရွိမိကို အသားစိမ္းမ်ားဟုမသတ္မွတ္ဘဲ စားစရာတစ္ခုအျဖစ္သာသတ္မွတ္လိုက္ပါ။
၂။ ဆာရွိမိကို စားေသာက္ပါက ဗိုက္နာ၊ ဗိုက္ေအာင့္မျဖစ္ႏိုင္ပါဟု ယံုၾကည္ထားပါ။
၃။ ဆာရွိမိကို ပါးစပ္ထဲတြင္ ဝါးေနေသာအခါ မိမိႏွစ္သက္ေသာအစားအစာအျဖစ္မွတ္ယူလိုက္ပါ။
၄။ ဆာရွိမိစားေသာက္ျခင္းသည္ မိမိကဂ်ပန္ရိုးရာကို စိတ္ဝင္စားမႈျပသေၾကာင္းယံုၾကည္လိုက္ပါ။
၅။ ဆာရွိမိစားေသာက္ျခင္းျဖင့္ မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းမ်ားတိုးပြားလာမည္ဟု မွတ္ယူပါ။
ဆာရွိမိစားနည္း.....
ဆာရွိမိသည္ အစိမ္းစားရေသာအစားအစာျဖစ္ေနသျဖင့္ အစာေၾကေစရန္အတြက္အေရးႀကီးသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ ပန္းကန္ျပားငယ္ထဲတြင္ ေရွာယု(ပဲငံျပာရည္)ႏွင့္ ဝါဆာဘိ (မႊန္ေစေသာပစၥည္း)တို႔ကိုေရာေမႊ
ထားၿပီး အဆိုပါ အရည္ျဖင့္ ဆာရွိမိကို ႏွစ္စိမ္၍စားေလ့ရွိသည္။ ထို႔အျပင္ ပိုမိုအစာေၾကေစရန္အတြက္
အခ်ည္စိမ္ထားဂ်င္းႏုေလးမ်ားကိုလည္း တြဲဖက္စားေသာက္ၾကပါသည္။
ဆာရွိမိျပဳလုပ္ေသာကုန္ၾကမ္းမ်ားမွာ......
- Salmon (鮭 Sake)
- Squid (いか Ika)
- Shrimp (えび Ebi)
- Tuna (まぐろ Maguro)
- Mackerel (さば Saba)
- Horse Mackerel (あじ Aji)
- Octopus (たこ Tako)
- Fatty Tuna (おおとろ Ōtoro)
- Yellowtail (はまち Hamachi)
- Puffer Fish Takifugu (ふぐ Fugu)
- Scallop (ほたて貝 Hotate-gai)
- Sea Urchin (ウニ Uni)
- Whale meat (鯨肉 Gei-niku)
သို႔ေသာ္ေရဘဝဲကဲ့သုိ႔ေသာ ကုန္ၾကမ္းမ်ားကိုမူ အတန္ငယ္ခ်က္ျပဳတ္ေလ့ရွိပါသည္။
ဂ်ပန္မွာေရပန္းစားေသာ ဆာရွိမိအခ်ိဳ႕.........
၁။ ဆခဲ (ေဆာ္လမြန္ငါး)
![]() |
ေဆာ္လမြန္ငါး |
Sake sashimi (ဆခဲ)
...................................................................................................................................
၂။ အကမိ (တူနာငါး)
![]() |
တူနာငါး |
Akami sashimi (အကမိ)
...................................................................................................................................
၃။ ခ်ဳတိုလို (တူနာငါး)
Chutoro sashimi (ခ်ဳတိုလို)
...................................................................................................................................
၄။ အိုတိုလို (တူနာငါး)
Otoro sashimi (အိုတိုလို)
...................................................................................................................................
၅။ ဟိုတတဲ (ပင္လယ္ခူ)
![]() |
ပင္လယ္ခူေကာင္ |
Hotate sashimi (ဟိုတတဲ)
...................................................................................................................................
၆။ အိက (ကင္းမြန္၊ ျပည္ႀကီးငါး)
![]() |
ကင္းမြန္ (ျပည္ႀကီးငါး) |
Ika sashimi (အိက)
...................................................................................................................................
၇။ အမအဲဘိ (ပုဇြန္)
![]() |
ပုဇြန္ |
![]() |
Amaebi sashimi (အမအဲဘိ) |
...................................................................................................................................
၈။ ဆဘ (ငါးကြန္းရွပ္)
![]() |
ငါးကြန္းရွပ္ |
![]() |
Saba sashimi (ဆဘ) |
...................................................................................................................................
၉။ အဂ်ိ
အဂ်ိငါး
![]() |
Aji sashimi (အဂ်ိ ) |
...................................................................................................................................
၁၀။ တကို (ေရဘဝဲ)
ေရဘဝဲ
Tako sashimi (တကို)
...................................................................................................................................
၁၁။ ဟမခ်ိ (အၿမီးဝါငါး)
ဟမခ်ိ အၿမီးဝါငါး
![]() |
Hamachi sashimi (ဟမခ်ိ) |
..................................................................................................................................
၁၂။ ဖုဂု (ငါးပူေဖာင္း)
![]() |
ငါးပူေဖာင္း |
![]() |
Fugu sashimi (ဖုဂု) |
...................................................................................................................................
၁၃။ အုနိ (ပင္လယ္ျဖဴေကာင္)
![]() |
ပင္လယ္ျဖဴေကာင္ |
![]() |
Uni sashimi (အုနိ) |
..................................................................................................................................
၁၄။ စန္းမ
![]() |
စန္းမငါး (ေခါင္းခြ်န္ငါးကြန္းရွပ္) |
![]() |
Sanma sashimi (စန္းမ) |
...................................................................................................................................
၁၅။ တိုင္ (ငါးပါးနီ)
ငါးပါးနီ |
![]() |
Tai sashimi (တိုင္) |
...................................................................................................................................
၁၆။ အဝဘိ (ပင္လယ္ခ႐ု)
![]() |
ပင္လယ္ခ႐ုေကာင္ |
![]() |
Awabi sashimi (အဝဘိ) |
...................................................................................................................................
၁၇။ စုဇုခိ (ပင္လယ္ငါးေျပမ)
![]() |
ပင္လယ္ငါးေျပမ |
![]() |
Suzuki sashimi (စုဇုခိ) |
...................................................................................................................................
၁၈။ ခဆုအို
![]() | |||
တူနာငါးေသးတစ္မ်ိဳး |
![]() |
Katsuo sashimi (ခဆုအို) |
..................................................................................................................................
၁၉။ ခန္ပခ်ိ
![]() |
ခန္းပခ်ိငါး |
![]() |
Kanpachi sashimi (ခန္ပခ်ိ) |
...................................................................................................................................
၂၀။ အိခုလ (ေဆာ္လမြန္ငါးဥ)
![]() |
ေဆာ္လမြန္ငါးဥ |
![]() |
Ikura sashimi (အိခုလ) |
...................................................................................................................................
ဒီေလာက္ဆိုရင္ ဂ်ပန္မွာနာမည္ႀကီးေနတဲ့ ဆာရွိမိဆိုတာကို တီးမိေခါက္မိ ရွိေလာက္ပီလို႔ယံုၾကည္ပါတယ္။ အရသာသိခ်င္ရင္ေတာ့ ကိုယ္တိုင္စားၾကည့္မွသာ သိႏိုင္ပါမယ္။
ဗဟုသုတျဖစ္ေစရန္အလို႔ငွာ ေရးသားေဖာ္ျပလုိက္ရျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
စာဖတ္သူအားလံုးကို ေက်းဇူးတင္လွ်က္....
ေရးသားသူ- ဆက္ပိုင္
၂၀၁၄ ႏိုဝင္ဘာ
setpaing@gmail.com
0 comments:
Post a Comment
အခ်င္းခ်င္းအားေပး၍ လက္တြဲေဆာင္ရြက္ၿပီးေအာင္ျမင္မႈရေအာင္ႀကိဳးစားၾကပါစို႔။
(ပိုမိုေကာင္းမြန္ေအာင္ေဆာင္ရြက္လိုပါသျဖင့္ Comment ေရးသားၿပီး ပူးေပါင္းကူညီေပးပါ။)
သင့္ႏွင့္တကြ အားလံုးအတြက္ ကြ်ႏ္ုပ္ဘေလာ့ေရးေနျခင္းျဖစ္သည္။
သင့္ဆႏၵကို Comment ေရးၿပီးေဖာ္ျပႏိုင္ပါသည္။
တိုက္႐ိုက္ဆက္သြယ္လိုပါက Email ပို႔ေပးပါ။ (setpaing@gmail.com)