ဂ်ပန္တို႔အႀကိဳက္ နာ့တိုး (nattou)

ဂ်ပန္စာေလ့လာေနေသာသင့္အတြက္ ေမးခြန္းေလးေတြေမးပါရေစ။

၁။နာ့တိုးဆိုတာကိုသင္သိပါသလား။
(သင္မသိေသးရင္ ဒီပို႔စ္ေလးကို ေသေသခ်ာခ်ာဖတ္ပါ။)

၂။နာ့တိုးစားဖူးပါသလား။
(မစားဖူးေသးရင္ ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ ဂ်ပန္စားေသာက္ဆိုင္တစ္ဆိုင္ဆိုင္မွာ သြားစားၾကည့္ပါ။ ေစ်းမႀကီးပါ။)

၃။နာ့တိုးကိုသင္ႀကိဳက္ပါသလား။
သာမာန္အားျဖင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားႀကိဳက္မည္မထင္ပါ။ ႀကိဳက္ေသာသူမ်ားလည္းရွိႏိုင္ပါသည္။
အဘယ့္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ နာ့တိုးသည္ အနံ႔အနည္းငယ္ျပင္းျခင္း၊ ေမႊလိုက္ေသာအခါတြင္ စီးကပ္ကပ္အမွ်င္မ်ားထြက္လာၿပီး စားေသာက္ရာတြင္ ပါးစပ္ထဲတြင္ အိစိစိျဖစ္ေနသျဖင့္ အသည္းယားဖြယ္ျဖစ္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ ထိုအန႔ံမ်ိဳးကိုႀကိဳက္ေသာသူမ်ားသည္ အလြန္ႏွစ္သက္စြာစားေသာက္ေလ့ရွိပါသည္။

၄။နာ့တိုးကို ဘယ္လိုစားရလဲဆိုတာသိပါသလား။
(မသိေသးရင္ေအာက္တြင္ ရွင္းျပေပးထားပါသည္။)

၅။ နာ့တိုးကို ဂ်ပန္ေတြဘာေၾကာင့္စားၾကပါသလဲ။
နာ့တိုးသည္က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ပါသည္။ နာ့တိုးစားျခင္းအားျဖင့္ မိမိကုိယ္ခႏာအတြက္လိုအပ္ေသာ အာဟာရမ်ားကို ရရွိေစပါသည္။

နာ့တိုး ဆိုသည္မွာ

နာ့တိုး ဆိုသည္မွာ ပဲပိစပ္ကုိအခ်ဥ္ေဖါက္ထားေသာ ဂ်ပန္႐ိုးရာအစားအစာတစ္ခုျဖစ္ပါသည္။
မနက္စာအျဖစ္စားသံုးေလ့ရွိပါသည္။ နာ့တိုး၏အရသာသည္ ထူးျခားလွၿပီး၊ စူးရွေသာအနံ႔၊
ျပင္းထန္ေသာအရသာတို႔ႏွင့္ ျပည့္စံုပါသည္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ၏ အေရွ႕ပိုင္းေဒသမ်ားျဖစ္ေသာ 
ကန္တိုေဒသ၊ တိုးဟိုခုေဒသႏွင့္ ဟိုကိုင္းဒိုးေဒသမ်ားတြင္ အေက်ာ္ၾကားဆံုးျဖစ္သည္။

နာ့တိုး ရာဇဝင္

နာ့တိုးႏွင့္ပတ္သက္ၿပီး အေစာပိုင္းကာလမ်ားတြင္ ရာဇဝင္ဇာတ္ေၾကာင္းမ်ားအမ်ိဳးမ်ိဳးကြဲျပားေနပါသည္။
နာ့တိုးျပဳလုပ္ရာတြင္ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ားမွာ ေရွးယခင္ကတည္းကပင္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ၌သဘာဝအတိုင္း ရရွိႏိုင္ခဲ့ေလသည္။

ေအဒီ ၁၀၈၆ မွ ၁၀၈၈ ကာလမ်ားအတြင္း ဂ်ပန္ႏိုင္ငံအေရွ႕ေျမာက္ဘက္ေဒသမ်ားတြင္ျဖစ္ပြားခဲ့ေသာ
စစ္ပြဲမ်ားတြင္ပါဝင္ခဲ့သူ Minamoto no Yoshiie ေျပာျပခ်က္မ်ားအရ နာ့တိုးရာဇဝင္ကိုေျပာျပပါမည္။
စစ္ပြဲကာလ၏တစ္ေန႔ေသာေန႔တြင္ သူတို႔၏တပ္ဖြဲ႕သည္ ျမင္းမ်ားစားရန္အတြက္ ပဲပိစပ္မ်ားကို ျပဳတ္ေနစဥ္
ရန္သူတပ္မ်ား၏တိုက္ခိုက္ျခင္းကိုခံခဲ့ရေလသည္။

သူတို႔သည္ ျပဳတ္ထားေသာပဲပိစပ္မ်ားကို ေကာက္႐ိုးမ်ားျဖင့္လ်င္ျမန္စြာထုပ္ပိုးလိုက္ၿပီး ဆုတ္ခြာထြက္ေျပး
ရေလသည္။ ရက္အေတာ္ၾကာသည္အထိ ထိုပဲပိစပ္ထုပ္မ်ားကိုဖြင့္မၾကည့္ျဖစ္ဘဲ ေနမိေလသည္။
ထိုအခ်ိန္တြင္ ေကာက္႐ိုးျဖင့္ရစ္ပတ္ထုပ္ပိုးထားေသာ ပဲပိစပ္ထုပ္မ်ားသည္ သူ႔အလိုလို အခ်ဥ္ေပါက္
လာခဲ့ေလသည္။ စစ္ေျပးရင္း စစ္သားမ်ားသည္ စားစရာမရွိသျဖင့္ ထိုပဲပိစပ္အခ်ဥ္ေပါက္ေနေသာ
အထုပ္မ်ားကိုစားေသာက္ခဲ့ရေလသည္။

စစ္သားမ်ားသည္ ထိုအရသာကိုအထူးႏွစ္ၿခိဳက္သြားၿပီး Yoshiie ကိုလည္းအနည္းငယ္စားေစရာ
သူကုိယ္တိုင္လည္း ထိုအရသာကိုစြဲလမ္းသြားေလေတာ့သည္။
ဤသို႔ျဖင့္ နာ့တိုးဆိုေသာ ဂ်ပန္တြင္လူႀကိဳက္မ်ားသည့္ စားေသာက္ဖြယ္ရာတစ္ခုကို ျဖစ္ေပၚလာ
သည္ဟု ဇာတ္လမ္းရွိခဲ့ပါသည္။

တိုင္းေရွာေခတ္ (၁၉၁၂-၁၉၂၆)တြင္ နာ့တိုးထုတ္လုပ္ျခင္းမ်ားသည္ ထူးျခားစြာေျပာင္းလဲတိုးတက္ ခဲ့ပါသည္။သုေတသနပညာရွင္မ်ားသည္ ေကာက္႐ိုးကိုအသံုးမျပဳဘဲ နာ့တိုးျပဳလုပ္ျခင္းနည္းလမ္းကို
ရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ့ေလသည္။ ဤသို႔ျဖင့္ နာတိုးထုတ္လုပ္ျခင္းနည္းလမ္းမွာ လြယ္ကူျမန္ဆန္ခဲ့ပါေတာ့သည္။

နာ့တိုးအသြင္အျပင္

နာ့တိုးသည္ ထူးျခားေသာရန႔ံရွိပါသည္။ စူးရွေသာဒိန္ခဲအနံ႔မ်ိဳးႏွင့္တူပါသည္။
နာ့တိုးကိုသမေအာင္ေမႊလိုက္ပါက မ်ားျပားလွေသာ ေစးကပ္သည့္အမွ်င္မ်ားထြက္ေပၚလာပါသည္။
နာ့တိုးသည္ ဂ်ပန္တို႔၏အစားအစာမ်ားထဲတြင္ မ်ားစြာပါဝင္အသံုးျပဳၾကပါသည္။ 
 

နာ့တိုးဆူရွီ၊ နာ့တိုးေပါင္မုန္႔ကင္၊ မီဆိုဟင္းခ်ိဳထဲတြင္လည္းထည့္သြင္းစားေသာက္ျခင္း၊
ၾကက္ဥေၾကာ္တြင္ထည့္သြင္းျခင္း၊ အရြက္သုပ္မ်ားတြင္ထည့္သြင္းျခင္း၊ အိုခိုႏိုမိယခိေခၚ 
ဂ်ပန္ပီဇာထဲတြင္ထည့္သြင္းျခင္း၊ စပါကတီထဲတြင္ထည့္သြင္းျခင္းစသည္ျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳးစားေသာက္
ၾကပါသည္။ တစ္ခါတစ္ရံ ပဲပိစပ္သည္ အလံုးလိုက္အခ်ဥ္ေပါက္ေနျခင္းမဟုတ္ဘဲ ကြဲေက်ေနၿပီး
အခ်ဥ္ေပါက္္ေနပါတတ္ပါသည္။ ထိုအခါမ်ိဳးတြင္ ဟိခိဝရိ နာ့တိုး (hikiwari nattou)ဟုေခၚဆိုပါသည္။

ဂ်ပန္လူမ်ိဳးမဟုတ္ေသာ သူမ်ားအတြက္မူ နာ့တိုး၏အရသာႏွင့္ အန႔ံကိုမႏွစ္သက္က်ေသာ္လည္း အခ်ိဳ႕မွာ
နာ့တိုး၏ေပ်ာ့ေပ်ာင္းႏူးည့ံမႈကို ခံတြင္းေတြ႕ႏွစ္သက္က်ပါသည္။ နာ့တိုးသည္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတြင္သာအထူး
နာမည္ႀကီးေသာ အစားအစာ ျဖစ္ပါသည္။

နာ့တိုးသည္ ကန္တိုေဒသအေရွ႕ပိုင္းတြင္နာမည္ႀကီးၿပီး ခန္ဆိုင္ေဒသတြင္ အနည္းသာလူႀကိဳက္မ်ား
ပါသည္။ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္စစ္တမ္းအရ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတြင္ ၇၀.၂%သည္ နာ့တိုးကိုႏွစ္သက္ၾကၿပီး ၂၉.၈% 
သည္ ႏွစ္သက္ျခင္းမရွိၾကေခ်။ သို႔ေသာ္မႏွစ္သက္ေသာ၂၉.၈%ထဲတြင္ လူဦးေရတဝက္ခန္႔မွာ မိမိတို႔ 
က်န္းမာေရးအရ နာ့တိုးကိုစားေသာက္ေနၾကပါသည္။

နာ့တိုးျပဳလုပ္ျခင္း
နာ့တိုးကို ပဲပိစပ္ျဖင့္ျပဳလုပ္ပါသည္။ ပထမဦးစြာ ပဲပိစပ္ေစ့မ်ားကိုေရျဖင့္ေဆးေၾကာပါမည္။
ထို႔ေနာက္ ၁၂ နာရီမွ နာရီ ၂၀ ခန္႔ၾကာသည္အထိ ေရထဲတြင္စိမ္ထားျခင္းျဖင့္ ပဲေစ့မ်ားသည္ေရဝၿပီး
ပြလာေစရန္ျပဳလုပ္ပါသည္။

ပဲပိစပ္ေစ့မ်ားကို ၆နာရီၾကာျပဳတ္ပါမည္။ အခ်ိန္ကုန္သက္သာေစရန္အတြက္ ေပါင္းအိုးကိုအသံုးျပဳႏိုင္
ပါသည္။ ျပဳတ္ၿပီးေသာပဲပိစပ္ေစ့မ်ားကို နာ့တိုးကင္း (nattou kin)ဟုေခၚေသာ Bacillus subtilis natto ဘက္တီးရီးယားျဖင့္ေရာရပါမည္။ ဤအဆင့္မွစတင္ၿပီး အညစ္အေၾကးႏွင့္ အျခားဘက္တီးရီးယားမ်ား
ဝင္ေရာက္ျခင္း မရွိေစရန္အထူးဂ႐ုစုိက္ေပးရပါမည္။ 

ထိုျပဳတ္ထားေသာပဲပိစပ္မ်ားႏွင့္ အခ်ဥ္ေဖာက္ေပးရန္လိုအပ္ေသာဘက္တီးရီးယားမ်ားအေရာအေႏွာ
ကိုအပူခ်ိန္ ၄၀ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ခန္႔ျဖင့္ တစ္ရက္ၾကာထားၿပီးအခ်ဥ္ေဖာက္ေပးရပါမည္။ ထို႔ေနာက္
အေအးခံျခင္းျပဳလုပ္ေပးရပါမည္။ ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ တစ္ပါတ္ခန္႔အၾကာ အေအးခံၿပီးေနာက္
အမွ်င္ဓါတ္အျပည့္ျဖစ္ေနေသာ နာ့တိုးကိုရရွိေပမည္။

မိမိအိမ္တြင္ နာ့တိုးျပဳလုပ္ပါက နာ့တိုးျပဳလုပ္မည့္ဘက္တီးရီးယားျဖစ္ေသာ Bacillus subtilis natto လိုအပ္ပါမည္။ထိုဘက္တီးရီးယားသည္ လက္တစ္အက္ဆစ္(lactic acid) ထက္အားေပ်ာ့ပါသည္။
အထူးသတိျပဳရမည္မွာ လက္တစ္အက္ဆစ္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ေပါက္ပြားျခင္းမရွိေစရန္ျဖစ္ပါသည္။
အခ်ိဳ႕ေသာ Bacillus subtilis natto မ်ားသည္ ပိုမိုအေရာင္ကင္းမဲ့ၿပီး လုပ္ေဆာင္မႈေႏွးေကြးေသာေၾကာင့္
အျခားေသာပိုးမ်ားေပါက္ဖြားလာႏိုင္ေခ်ျဖစ္ပါသည္။ ထိုပိုးမႊားမ်ားသည္ အဓိကဘက္တီးရီးယားျဖစ္ေသာ
Bacillus subtilis natto ကိုအႏရာယ္ျဖစ္ေစပါသည္။

နာ့တိုးသည္ ရာဇဝင္သမိုင္းအရ ေကာက္႐ိုးမ်ားအၾကားတြင္ ပဲပိစပ္ျပဳတ္ကိုထည့္သြင္းကာ ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္
သဘာဝအတိုင္း Bacillus subtilis natto ကိုျဖစ္ေစပါသည္။ ပဲပိစပ္ကို ေကာက္႐ိုးျဖင့္ထုပ္ပိုးၿပီး
အခ်ဥ္ေဖါက္ျခင္းျဖစ္သည္။

နာ့တိုး ေရာင္းခ်ျခင္း



ယေန႔ေခတ္တြင္ နာ့တိုးကို ေဖာ့ဘူးငယ္မ်ားျဖင့္ထုတ္ပိုးကာအသင့္စားသံုးႏိုင္ရန္ေရာင္းခ်ေလ့ရွိပါသည္။
၄၀ ဂရမ္၊ ၅၀ ဂရမ္ခန္႔အေလးခ်ိန္ရွိေသာ နာ့တိုးဘူးငယ္ ၂ဘူး သုိ႔မဟုတ္ ၃ဘူးခန္႔ကိုပူးတြဲထုတ္ပိုး 
ထားေလ့ရွိသည္။ အသင့္ထုတ္ပိုးထားေသာ ထမင္းျဖဴဘူးငယ္ကိုလည္းဝယ္ယူႏိုင္ပါသည္။

နာ့တိုးစားသံုးနည္း
၁။ နာ့တိုးေဖာ့ဘူးေလးကိုဖြင့္လိုက္ပါ။


အျဖဴေရာင္ပလတ္စတစ္ျဖင့္ဖံုးအုပ္ထားေသာ ပဲေစ့ေလးေတြကိုေတြ႕ရပါမည္။
အခ်ိဳ႕ဘူးမ်ားတြင္အရသာအတြက္္ ေရွာယုထုတ္ေလးမ်ားပါတတ္သည္။
၂။ အေပၚတြင္ဖံုးထားေသာ ပလတ္စတစ္ေလးကိုခြာထုတ္လိုက္ပါ။
၃။ ထမင္းစားတူျဖင့္ ပဲေစ့ေလးေတြကို ေမႊေပးပါ။ ခပ္နာနာေလးေမႊေပးပါ။


ပဲေစ့ေလးမ်ားအၾကားတြင္ အျဖဴေရာင္အစီးအမွ်င္ေလးမ်ားကိုျမင္ေတြ႕ရၿပီး စီးကပ္ကပ္ျဖစ္လာပါမည္။
သင္ႏွစ္သက္ပါက ထိုပဲေစ့ေလးမ်ားကိုမေမႊခင္ ၾကက္ဥအစိမ္းတစ္လံုးကိုထည့္ၿပီး ေမႊႏုိုင္ပါသည္။
၄။ သမေအာင္ေမႊၿပီးၿပီဆိုပါက အသင့္စားသံုးႏုိင္ေသာ နာ့တိုးကိုရရွိပါၿပီ။ 


ထမင္းျဖဴထဲတြင္ နာ့တိုးကိုထည့္ၿပီး အရသာရွိစြာစားသံုးႏုိုင္ပါၿပီ။

အာဟာရပါဝင္မႈ
နာ့တိုးတြင္ ေရဓါတ္ ၅၅ %၊ ပ႐ိုတင္း ၁၈%၊ အဆီဓါတ္ ၁၁%၊ အမွ်င္ဓါတ္ ၅%ႏွင့္ သၾကားဓါတ္ ၅%ပါဝင္ပါသည္။ နာ့တိုး ၁၀၀ဂရမ္းစားသံုးျခင္းအားျဖင့္ ရရွိေသာအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားမွာ
ေန႔စဥ္လိုအပ္ေနေသာ

ဗီတာမင္ K - ၂၉%၊ ဗီတာမင္ C - ၂၂%၊ 
မန္းဂနိ ၇၆%၊ သံဓါတ္ ၂၂%၊ အမွ်င္ဓါတ္ ၂၂% 
စသည္ျဖင့္ ရရွိပါသည္။

မွတ္ခ်က္။ ။ သင့္ကို ဂ်ပန္ေတြက နာ့တိုးႀကိဳက္လားလို႔ေမးပါလိမ့္မည္။ 
သင္က ႀကိဳက္တယ္လို႔ေျဖတယ္ဆိုရင္ သူတို႔ေတြကအ့ံၾသသင့္တဲ့ပံုစံေတြျဖစ္သြားပါမယ္။
ဟယ္...ဟုတ္လား.....တကယ္လား....ဆိုၿပီး ဝမ္းသာအားရပံုစံေတြကိုေတြ႕ရပါလိမ့္မယ္။
နာ့တိုးစားျခင္းျဖင့္ သင္လည္း ဂ်ပန္သူငယ္ခ်င္းေတြပိုၿပီး တိုးပြားလာပါလိမ့္မယ္။

အေသးစိပ္ဖတ္႐ႈလိုပါက နာ့တိုး တြင္ဝင္ေရာက္ဖတ္ရႈပါ။
နာ့တိုးျပဳလုပ္နည္းအေသးစိပ္သိလိုပါက နာ့တိုးျပဳလုပ္နည္း ကိုဖတ္႐ႈပါ။

ေရးသားသူ - ဆက္ပိုင္
ေအာက္တိုဘာ ၂၀၁၄

1 comment:

  1. ကျမ Natto လုပ်နည်းသိချင်လို့ပါ

    ReplyDelete

အခ်င္းခ်င္းအားေပး၍ လက္တြဲေဆာင္ရြက္ၿပီးေအာင္ျမင္မႈရေအာင္ႀကိဳးစားၾကပါစို႔။
(ပိုမိုေကာင္းမြန္ေအာင္ေဆာင္ရြက္လိုပါသျဖင့္ Comment ေရးသားၿပီး ပူးေပါင္းကူညီေပးပါ။)
သင့္ႏွင့္တကြ အားလံုးအတြက္ ကြ်ႏ္ုပ္ဘေလာ့ေရးေနျခင္းျဖစ္သည္။
သင့္ဆႏၵကို Comment ေရးၿပီးေဖာ္ျပႏိုင္ပါသည္။
တိုက္႐ိုက္ဆက္သြယ္လိုပါက Email ပို႔ေပးပါ။ (setpaing@gmail.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
back to top